Майките в Германия понасят огромни материални загуби.

Майката на едно дете печели с поне 520 000 евро по-малко от бездетната жена. А при три деца загубите достигат 900 000 евро, разказва "Дойче веле".
 
Ето какво показват данните за Германия: майките с по едно дете получават в рамките на професионалния си живот средно с 40% по-малко, отколкото бездетните жени. Ако пък имат три или повече деца, загубите им са почти 70%.

З
а тази разлика в доходите на майките с деца и бездетните жени има дори и специално понятие: "Motherhood lifetime penalty", което означава "доживотно наказание за майчинство".
 
Ето и малко конкретика: родените през 1985 година в Западна Германия бездетни жени се очаква да изработят общо 1.3 милиона евро през живота си.

Жените, родени през същата година, които обаче имат деца - едва средно близо 600 000 евро, т.е. със средно близо 700 000 евро по-малко от бездетните жени. При едно дете загубата е 520 000 евро, при две деца - 663 000 евро, а при три деца загубата може да достигне 900 000 евро.

Данните са шокиращи, казва социоложката Луиза Ханке пред вестник "Ди Велт".
 
"На раждането на деца в Германия все още се гледа като на частно удоволствие, което не засяга обществото", казва тя. Според нея за огромната разлика в доходите между майките с деца и бездетните жени в Германия има няколко основни причини.

"Едва ли има друга страна, в която образът на майката да е така неразривно свързан с домашните грижи, личната саможертва в името на семейството и отказа от професионална кариера, както в Германия. На личната реализация на майките в професионално отношение и желанието им за финансова независимост все още се гледа като на нещо егоистично", казва социоложката.
 

istock
istock

Луиза Ханке отбелязва, че жените са тези, които поемат най-голямата част от грижите по децата и възрастните хора в семейството.

В това отношение в обществото все още цари разбирането, че онзи, чиято заплата е по-ниска, а това по правило са жените, трябва да си остане вкъщи, за да се грижи за семейството или поне да работи на намален работен ден.

Парадоксалното е, че данъчната система в Германия дори облагодетелства този модел. При това разпределение на ролите обаче жената е в трайна финансова зависимост от мъжа.
 
Особено в извънградските региони на Германия, но също и в някои от големите градове няма достатъчно места в ясли и детски градини за деца под тригодишна възраст. Високите разходи за тях, както и неподходящото работно време (много детски градини работят само до обяд) на практика принуждават майките да си останат у дома или да работят на непълен работен ден.
 
Друга причина за огромните финансови загуби, свързани с майчинството в Германия, е едно широко разпространено схващане за онези жени, които се стремят към кариерно израстване.

Към тях обществото, а и много от фирмите често пъти изпитват дълбоко вкоренени предразсъдъци. Смята се, че майките с деца не са равностойни на мъжете в професионално отношение, понеже не могат да работят извънредно или защото им се налага да отсъстват, когато децата са болни.

А повечето от ръководните позиции във фирмите са обвързани с щатни места на пълен работен ден. Това разколебава и самите жени.

"Много от майките кандидатстват за места, които изискват квалификация, по-ниска от тяхната, тъй като там могат да работят на непълен работен ден", пояснява социоложката Луиза Ханке.

Работодатели дискриминират майки, върнали се на работа

Тя предлага Германия да се ориентира към модел като шведския - със значително по-гъвкави форми на професионална заетост. Ханке пледира и за това обществото да предлага на майките с деца някакъв вид финансова компенсация за това, че те поемат основната част от грижите за семейството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg