От днес гърците могат да подават електронно заявление за издаване на машинночетими лични карти, съобразени с изискванията на ЕС и САЩ, предадоха гръцките медии. Всички граждани на южната ни съседка са задължени да сменят личните си карти с нови до 3 август 2026 г. 

През електронната платформа id.gov.gr, която отвори в 08:30 часа тази сутрин, гражданите могат да си запазят час за издаване на нови или замяна на стари лични карти, информира АНА-МПА. Таксата за новите документи е 10 евро. Валидността на новоиздадените документи ще бъде 10 години. 

За възрастните хора, хората с увреждания, пациентите в болнични заведения и задържаните от органите на реда са на разположение 60 мобилни единици, уточни националната гръцка телевизия ЕРТ. 

Продължава поскъпването на хранителните стоки в Гърция

При новите, осъвременени лични карти се предоставя възможността за доброволно посочване на кръвната група и резус фактора след представяне на медицинско изследване.

Новост за страната ще бъде и това и че снимката на лицето, което си сменя личната карта, ще се прави електронно на място. По електронен път ще се снема и пръстовият отпечатък. 

Имотите в Гърция стават недостъпни за местните

Предложението за промяна на личните карти предизвика недоволство сред част от гръцкото общество. В Солун и Атина имаше протести заради различни притеснения като например наличие на чип  с проследяващи устройства, вградени в новите документи.

Професионалните фотографи също се оплакаха, че новите условия им „взимат работата“.

Генералният секретар на обществения ред Манос Логотетис поясни, че достъп до личната информация имат само органите на сигурността и че картите „нито могат да проследят, нито да заснемат, нито да направят каквото и да е друго, което би могло да ни обезпокои“.

По-рано този месец гръцкият премиер също заяви, че новите лични карти не съдържат „никакви чипове, камери или подслушващи устройства“. 

Срокът за обновяването до 2026 г. е съобразен с изискванията за сигурност на ЕС и САЩ. Според САЩ досегашните лични карти са лесни за фалшифициране.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg