Защо българите, работещи в Гърция повече от 20 години, не могат да вземат националната минимална пенсия, която до 2019 година им беше гарантирана, въпреки че са внасяли осигуровки и имат изискуемата от гръцката държава часова заетост?

Над 200 хиляди са българите, работещи в южната ни съседка, като повечето от тях са сезонно наети в селското стопанство и в туризма. Тези, които са трайно пребиваващи в Гърция и работят там, са около 80 хиляди души, с уточнението, че последните официални данни са от 2014 година.

За повечето, взели това решение, причините са две - по-доброто заплащане и по-високата пенсия, която ще получат след 15 години стаж в Гърция. Макар и минимална, която от тази година е 411 евро.

Все повече възрастни отказват да работят след пенсия

Сметките им обаче се оказаха грешни. Конкретният случай, по който тръгнахме да разплитаме този проблем, ни сподели Светла Илиева. Тя живее трайно в Гърция от 25 години. Почиства апартаменти, които се отдават под наем на туристи. Работата е много, затова през летния сезон и помага цялото семейство. Най-редовно Светла си внася осигуровките за пенсия и здраве. С надеждата, че като дойде време да се пенсионира, ще вземе минималната национална пенсия за  Гърция:

"Промениха споразумението за пенсиониране. Това стана преди 2-3 години, не мога да кажа точно. Не знам дали от гръцка, или от българска страна. Беше при 15 години пребиваване в Гърция законно имаш право да вземаш тяхната минимална пенсия, а сега го направиха при 40 години пребиваване. Аз се пенсионирах и съм със 120 евро пенсия, с която не мога да си позволя да живея в Гърция". 

istock
istock

С 19 години стаж в България Светла Илиева едва ли може да очаква нещо повече от минималната социална пенсия  от 314 лева и то, когато навърши 67 години. Плюс 120 евро от Гърция това прави 550 лева за 44 години работа.

Как всъщност бяха ощетени тези десетки хиляди българи, които работят и трайно пребивават в Гърция? 

Оказа се, че няма промяна в изискуемия осигурителен стаж за получаване на националната минимална пенсия. Той си е 20 години, като може да бъде и 15, но с намален размер от 2 процента за всяка недостигаща година.

Безплатни консултации за хора с пенсионни права в България и Германия

За да я получи обаче чуждият гражданин, той трябва да е пребивавал в Гърция 40 години. Ето това е промяната, която ощетява нашите сънародници там. Разбрахме го с помощта на посолството ни в Атина. 

Има и още нещо. След драстичното увеличаване на годините на пребиваване на работещите в Гърция чужденци, някои от тях са реагирали, казва Светла Илиева:

istock
istock

"Политиците ни трябва да се погрижат за нас, емигрантите. На албанците също им повишиха годините, но техните политици се застъпиха и сега им намалиха годините"

И това наистина е било така, потвърждава Емануела Симард от българското посолство в Гърция.

Но българите не са реагирали и сега пият горчилката в дъното на празната си чаша. Повечето са се примирили, че няма да получат справедлива пенсия след толкова години работа в Гърция. Едва ли ще ги защити и държавата. Но все пак Светла Илиева пожела да се обърне към нашите институции:

"Нещо да направят поне за бъдещето на нашите деца и внуци!".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg