От 26 до 28 септември 2023 г. експерти ще консултират безплатно хора с пенсионни права в България и Германия. Това съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ), който е домакин на събитието.

В рамките на три дни четири екипа от специалисти по пенсионни въпроси от двете държави ще дават разяснения по конкретни случаи, свързани с преценка на права в областта на пенсиите на лицата, живеещи в България, които имат осигурителни периоди, придобити съгласно законодателството на България и на Германия.

Консултациите се организират съвместно от НОИ, Федерацията на Германското пенсионно осигуряване и Германското пенсионно осигуряване - Средна Германия.

628 хил. пенсионери с добавка към пенсията

Заинтересованите лица ще могат да се консултират по въпроси, свързани с условията за придобиване на право на пенсии, преизчисляване и изплащане на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социална сигурност на Европейския съюз, както и да научат повече за очаквания размер на бъдещата им германска пенсия, посочват още от НОИ.

Срещите ще се проведат по предварително изготвени графици в сградата на Централно управление на НОИ-София на бул. „Александър Стамболийски“ № 62-64. Приемното време на консултантите и през трите дни ще е от 09:00 ч. до 16:30 ч. Записването става на телефони 02/926 12 91 и 02/926 12 92 или на електронна поща: ConsultDay@nssi.bg.

istock
istock

От НОИ препоръчват на гражданите да носят със себе си документите си за трудов/осигурителен стаж, всички дипломи за завършено образование и преминати курсове, както и документ за самоличност. За признаването на осигурителен стаж за майчинство, жените следва да носят и акт за раждане на дете/деца, подчертават от ведомството.

Има възможност консултациите да са на български и немски език.

През юли от НОИ съобщиха, че общо 266 души са получили персонална консултация за техните осигурителни права по време на българо-германски консултационни дни в Мюнхен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg