По-ниски средно с 34 процента ще бъдат тази година разходите на потребителите по време на празничния период по Коледа и Нова година, което означава, че търговията ще изгуби над една трета от коледния си оборот, съобщава в електронното си издание "Катимерини".

До този извод достига проучване на Асоциацията на фирмите и на търговията на дребно в Гърция, която представлява интересите на търговските вериги в търговията на дребно.

Проучването е проведено с експертната подкрепа на лабораторията ELTRUN на Атинския икономически университет от 9 до 11 декември сред представителна извадка от 912 потребители в цяла Гърция.

Карантината за пристигащите в Гърция се намалява на 3 дни

73 процента от запитаните очакват стойността на покупките им за тазгодишната Коледа да бъде по-ниска, докато едва 5 процента очакват да бъде по-висока.

istock
istock

Най-много, 39 процента, очакват намаляването на коледните разходи да бъде над 50 процента. 14 процента отговарят, че няма да направят никакви разходи, 19 процента - до 50 евро, 22 процента - до 100 евро, 25 процента - от 101 до 200 евро, 15 процента - от 200 до 500 евро, а 5 процента ще похарчат над 500 евро.

На практика повече от половината (55 процента) ще похарчат за коледни покупки под 100 евро. Според проучването разходите на човек за тазгодишните празници ще бъдат средно 128 евро.

Двойно увеличават заплатите на медиците в Гърция

Намалените разходи от една страна са свързани с ограничените възможности, които съществуват за покупки, а от друга - с несигурността на потребителите за финансовото им състояние.

Едва 12 процента смятат, че икономическата криза заради пандемията ще продължи до средата на 2021 г. Според 24 процента кризата ще продължи до края на следващата година, а 64 процента очакват, че ще продължи и след 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg