Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към Съюза на потребителите.

Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Институтът за анализ на плановете на потребителите за празника.

Гърците се готвят да пазаруват у нас за Великден

Едва 9% от гърците имат възможност да посетят заведение за Великден. Максималните разходи, които може да си позволи средностатистическо семейство, са 190 евро. 

Едва 26% от гърците ще пътуват извън града, където живеят, като повечето ще ходят при роднини в провинцията. 50% от домакините сами ще си пекат козунаци поради непосилни цени в търговската мрежа. 

iStock Photos/Getty Images

Цената на агнешкото месо, въпреки обещанието на министерството на развитието за поевтиняване, от 10 евро за килограм миналата година вече е 13 евро за килограм с тенденция да достигне 15 евро. 

Гърците се оплакват от високите цени на бензина

Депутати от опозиционната партия СИРИЗА коментираха пред медиите, че "гърците ще посрещнат най-скъпия Великден в живота си" благодарение на икономическата политика на правителството на Кириакос Мицотакис. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase