Заради инфлацията в Гърция много граждани на страната са затруднени да покрият разходите си, дори за храна, показва проучване на Гръцките общи синдикати, информира БНР. Като мярка срещу поскъпването беше въведена по-ниска тарифа за тока за многодетни семейства.

Големи трудности за покриване на месечните си разходи изпитват хората, които получават заплата под 1800 евро, според проучването на гръцките синдикати. Минималната заплата, която в момента е 780 евро, не е достатъчна дори само за храна. Средствата за храна стигат само за 19 дни при 60 процента от гърците. 

Гърция с мерки срещу високите цени на храните

В още по-тежко положение са пенсионерите.

Според проучване на медиите, за издръжката на едно четиричленно семейство се изисква минимум 1100 евро само за храна.

istock
istock

Инфлацията увеличава оборота на магазините, но реално клиентите купуват много по-малки количества, според данните на няколко анализаторски компании. През миналата година домакинствата са похарчили над 1 милиард евро повече, за да си купят същото количество стоки.

Заради поскъпванията правителството въведе "социална тарифа" за тока на многодетните семейства. Намалението зависи от заетостта на родителите и района, в който живеят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg