Все повече хора в Германия трупат дългове. В пандемията приходите на мнозина намаляха, а напоследък цените на хранителните продукти и електроенергията не спират да растат, пише Дойче веле.

Преди в този офис в берлинския квартал Мите носните кърпички са влизали по-рядко в употреба. Сега обаче на бюрото на консултантката, която оказва помощ на задлъжнели хора, има голяма кутия с хартиени кърпички. Защото в офиса на консултантката Жозефа Фернандес се изливат много сълзи. Хората търсят помощ от хуманитарната организация „Каритас“, защото вече не могат да си плащат наема, електричеството и парното, а това ги вкарва в дългове.

За последните две години броят на задлъжнелите, които идват за съвет при Жозефа Фернандес, се е удвоил. Нараснал e и размерът на дълговете. Преди две години тези хора са имали към енергодоставчиците среден дълг от 1122 евро, сега той е скочил с още 500 евро.

Вероятно ситуацията скоро няма да се подобри. Защото цените на тока, парното и транспорта в момента са достигнали рекордно високо равнище. Непрекъснато поскъпват и хранителните продукти. „По принцип за всички е проблем, че цените растат. Но за хората, които имат малко пари, това е особено тежко“, казва Фернандес. Тя се бои, че догодина помощ от нейната организация ще търсят още повече хора.

В цяла Германия през първото полугодие на 2021 година рязко се е увеличил броят на хората, които търсят подкрепа от неправителствени организации, за да се справят с нарастващите си дългове.

istock
istok

През 2020 година в категорията хора с висока задлъжнялост в Германия са попаднали 6,85 милиона души - по-малко, отколкото през 2019. Но това не е повод за оптимизъм, смятат експертите от Института за финансови услуги.

Доходите в Германия се вдигат с 3000 евро

Защото трайните последици от такива кризи като пандемията за задлъжняващите често пъти се усещат едва с известно закъснение. В началото на подобни кризи мнозина все още имат някакви резерви, на които могат да разчитат. Лошото идва, когато тези резерви се изчерпят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg