Заплатите на лекарите в Унгария ще бъдат значително повишени. За това се споразумяха правителството на Виктор Орбан и Унгарската медицинска камара.

В зависимост от възрастта и нивото на опит лекарите ще вземат между 700 000 до 800 000 форинта (от 3800 до 4365 лева) месечно,
докато по-възрастните лекари ще получават до 2.4 милиона форинта (13 000 лева), обяви Юлия Кинчес, председател на Унгарската медицинска камара.

Ходът идва в момент, когато страната се готви за нарастване на случаите на коронавирус, което може да натовари здравната система на страната.

Подобно на много други източноевропейски страни, Унгария се бори с недостиг на лекари и медицински работници, тъй като заплатите в сектора бледнеят пред тези в Западна Европа. Увеличението цели да предотврати емигрирането на здравните служители в чужбина.

istock
istock


Получават ли всички работещи на първа линия помощ от държавата

По думите на Кинчес лекарите ще получат около 65-70% от договореното повишение от януари 2021 г. Пълното увеличение ще бъде постигнато не по-късно от 2023 г., увери още тя, цитирана от The Budapest Times.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg