Ново облекчение за туристите и всички пристигащи от България в Кипър е в сила от днес. С прилагания нов ревизиран списък на кипърското здравно министерство страната ни е повишена в „оранжевата” категория държави за пътувания до острова от досегашната „червена” група.

Кипър подобри мястото на България в категоризацията си на страните за пристигане, която се основава на оценка на епидемиологичния риск от Covid-19.

За нашите сънародници, избрали средиземноморския остров за пътуване или лятна почивка, промяната с изкачването на страната ни в по-благоприятна категория означава един тест за коронавирус по-малко. Те вече е необходимо да представят сертификат с отрицателен резултат само от един PCR-тест, направен в рамките на 72 часа преди полета, отпада изискваният досега втори тест след кацането им на острова.

Кипър ще приема ваксинирани туристи от над 65 страни

Ваксинираните българи се освобождават от задължението за тест. Те могат да влизат в Кипър със сертификата си за ваксинация срещу Covid-19, който да удостоверява прилагането на една от одобрените за употреба в ЕС ваксини и напълно завършена имунизация, с поставянето на двете дози.

istock
istock

Всички, ваксинирани или не, задължително попълват кипърския електронен полетен формуляр /CyprusFlightPass/. Той ще им служи и като коронавирусен „безопасен пропуск” /SafePass/ по време на пребиваването им на острова, с който да посещават закрити помещения, като ресторанти, кафенета, молове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg