През 2021 година близо 131 600 чужденци са взели германско гражданство. Това е с 21 700 повече, отколкото през предходната година. Ръстът се дължи предимно на сирийските граждани, получили германски паспорт - общо 19 100. През миналата година броят им е почти тройно по-висок, отколкото през 2020, пише Дойче веле.

Как се взима германско гражданство
 

Германската статистическа служба обяснява това развитие с високия брой сирийски бежанци, пристигнали в Германия между 2014 и 2016 година. Все повече представители на тази група мигранти изпълняват условията за придобиване на германско гражданство. А те гласят: добри познания по немски език, осигурен финансов доход и обикновено осем години пребиваване в Германия.

При последното правило може да се направи изключение - при особено добра интеграция в страната, т.е. когато хората са научили особено добре немски език, когато имат особено добри академични или професионални резултати или когато се ангажират в обществото. В такъв случай и членовете на семейството им могат да получат по-рано германски паспорт. Повечето сирийци, взели германски паспорт, са пребивавали по-малко от осем години в Германия - средно по 6,5 години.

Размерът на „клас“ прослужено време след работа в чужбина

На второ място след сирийците се нареждат турците. През 2021 година 12 000 турски граждани са придобили германско гражданство. На трето място са румънците - с 6900, на четвърто са поляците - с 5500, а на пето са италианците - с 5000.
 
Колко българи са станали германци?
 
През 2021 година българите, взели германски паспорт, са 2260. Така те се нареждат на 15-о място от общо 173 страни. Впрочем, през миналата година всеки четвърти "нов германец" е бил от страна членка на ЕС.
 

Дойче Веле

Според годишните статистики за получаване на германско гражданство, публикувани на уебсайта на Германската статистическа служба, броят на българите с германски паспорт постоянно расте. На страницата на службата са достъпни данни за периода 2000 - 2021 година. От тях става ясно, че за последните 22 години общо 27 309 български граждани са се сдобили с германски паспорт - като само за последните 10 години броят им е 18 353.
 
През 2021 те са поставили абсолютен рекорд - никога преди толкова много българи не са взимали германско гражданство в рамките на една година. Най-малко германски паспорти на българи пък са издадени през 2005 година - тогава броят им е бил 400.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg