В Германия рискът от бедност е толкова висок, колкото не е бил от години насам. Според данни на Федералната статистическа служба, през 2019 година от бедност са били застрашени близо 16 процента от хората в страната.

В Германия такава статистика се води едва от 2005 година, но изследователят Кристоф Бутервеге е сигурен, че това са най-високите стойности от Обединението насам, съобщи Дойче веле.

Според разчетите на Федералната статистическа служба, към момента границата на бедността е 1074 евро за едночленно домакинство. Тази сума се равнява на 60 процента от средния за страната месечен доход.

Най-зле е положението в Бремен, където почти една четвърт от населението (24,9%) е застрашено от бедност. Най-нисък е рискът от бедност в Бавария (11,9%) и в Баден-Вюртемберг (12,3%).

И още: докато на изток делът на застрашените от бедност е намалявал през последните 10 години (с изключение на Берлин), в западните провинции той е нараствал.

istock
istock

Най-голямо подобрение има в провинция Мекленбург-Предна Померания, където през периода 2009-2019 година делът на застрашените от бедност е спаднал от 23,1% на 19,4%. През същото време в Бремен той е нараснал с повече от 4 на сто - от 20,1% на 24,9%, а в Хесен - от 12,4% на 16,1%.

Най-силно застрашени от бедност са безработните (57,9%), следвани от самотните родители (42,7%), мигрантите (35,2%) и многодетните семейства с три и повече деца (30,9%). По този повод Кристоф Бутервеге казва: "Това е много тревожно: богатите стават все по-богати, а бедните - все повече на брой".

Какви помощи взимат безработните в Германия

При това тези данни са от 2019 година - тоест, преди началото на пандемията, която удари тежко икономиката. "Числата показват ясно, че проблемът с бедността се е изострил още преди кризата с коронавируса, когато икономиката беше в разцвет, а безработицата - сравнително ниска", казва Верена Бентеле, председателка на социалното сдружение VdK.

По време на пандемията тази негативна тенденция се е засилила още повече. През юли Федералната агенция по труда отчете 2,9 милиона безработни - с 635 000 повече, отколкото през същия период на 2019 година.

istock
istock

А през май 6,7 милиона души са били заети на непълен работен ден. "Който преди пандемията е бил малко над прага на бедността, с преминаването към съкратено работно време или след загубата на работното място бързо би могъл да се окаже под въпросната граница", казва по този повод изследователят Кристоф Бутервеге.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg