Загубите на гръцките фирми през първото тримесечие на 2021 г. са били 3,6 милиарда евро, показват официални статистически данни, цитирани от "Катимерини".

През този период оборотът на предприятията е бил с 5,4 процента по-нисък в сравнение със същия период на 2020 г.

Още по-солена е била "сметката" от локдауна за компаниите, които са били принудени да спрат дейността си. При тях спадът на оборота е 39,1 процента.

Гърция ще тества всички влизащи в страната с бърз тест за коронавирус

Оборотът на фирмите в Гърция в периода януари - март тази година е бил 63,56 млрд. евро спрямо 67,16 млрд. през първото тримесечие на 2020 г. Процентно най-високи са загубите на компаниите, заети в сектора на изкуствата и развлеченията, които и в момента не работят - при тях спадът достига до 70,4 процента. Следва ресторантьорският и хотелиерският бранш, където се отчита намаление на оборотите с 53,9 процента.

istock
istock

Заведенията за обществено хранене получиха разрешение да отворят едва на 3 май и то с много ограничения, а туризмът беше рестартиран на 15 май заедно с пътническия транспорт между отделните региони.

Жестоки глоби в Гърция грозят и туристите

В абсолютни стойности най-големи са загубите на търговията на дребно и на едро. Там загубеният оборот достига до 920 милиона евро.

Позитивна е тенденцията в промишлеността, където е отбелязано увеличение на оборота с 2,5 процента през първото тримесечие на годишна база, т.е. от 14,23 млрд. на 14,58 млрд. евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg