Ръстът на жилищния пазар във Великобритания е тласнал офертните цени за жилищата този месец нагоре с най-бързия темп от над четири години, тъй като купувачите са готови да платят повече за по-големи имоти след блокадата тази година, сочат публикувани в понеделник данни, цитирани от Ройтерс.
 
Имотният портал Rightmove съобщи, че офертните цени са скочили с 5,5% на годишна основа през октомври. Сега средната офертна цена достига рекордните 323 530 паунда (355 164 евро).
 

Само през октомври офертните цени са нараснали с 1,1% спрямо септември.
 
„Предишни рекорди рухват на този невероятен пазар и все още остават възможности в похода нагоре на цените на имотите“, коментира Тим Банистър, директор на имотните данни в Rightmove.
 
Компанията съобщи, че очаква годишният растеж на офертните цени да достигне връх от около 7% в края на годината.
 

istock
istock

Други допитвания за жилищния пазар обрисуват сходна картина с търсене, стимулирано от натрупания интерес през блокадата заради коронавируса, и временното замразяване на имотните данъци, както и желание на купувачите за по-големи имоти.

Депозит от една пета от цената, за да купиш жилище

Перспективите за жилищния пазар през 2021 г. обаче изглеждат по-тежки, тъй като безработицата е вероятно да нарасне рязко през последните месеци на тази година на фона на повторното засилване на пандемията от коронавирус и смекчаването на мерките на правителството за подкрепа на компаниите.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg