Главният научен директор на правителството на Великобритания предупреди, че може да се наложи обществеността да носи маски за лице за още една година, въпреки въвеждането на ваксина срещу коронавирус, пише London Evening Standard.

Сър Патрик Валанс приветства началото на най-голямата програма за имунизация в Обединеното кралство като „велик ден“, но заяви, че животът може да започне да се нормализира едва през пролетта на 2021 година.

Великобритания почва масово да ваксинира срещу Covid-19

„Възможно е през следващата зима дори при ваксинация да са ни необходими мерки като маски“, каза той. „Все още не знаем колко добри ще бъдат всички ваксини за предотвратяване на предаването на вируса“.

Това се случва, след като надеждите за прекратяване на пандемията от коронавирус се увеличиха с пускането на първата ваксина сред най-уязвимите.

istock
istock

Смята се, че във вторник стотици хора са били ваксинирани в 70 болнични центъра в Обединеното кралство - наречен "V-Day" от здравния секретар Мат Ханкок.

Сред здравния персонал, работещите в домовете за възрастни хора и възрастните хора, които получиха убождането, беше 90-годишната Маргарет Кийнън, която заяви, че се чувства "толкова привилегирована", че е първият човек в света, получил ваксината Pfizer срещу Covid-19 извън клиничните изпитания.

На фона на ликуването здравният министър Ханкок предупреди, че насоките все още трябва да се спазват, тъй като ваксината се въвежда през следващите месеци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg