От днес във Великобритания стартира програмата за масово ваксиниране на населението срещу Covid-19.

Това ще става в избрани от здравните власти болници, отговарящи на изискването ваксината на „Пфейзер“ и „Бионтек“ да бъде складирана при минус 70 градуса.

В навечерието на първото инжектиране на дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс заяви, че „това е повратен момент в битката срещу коноравируса“.

Как да предпазим близките си след заразяване с Covid-19

Стивънс отбеляза, че ваксинирането ще продължи поне до следващата пролет и предупреди хората междувременно да бъдат много внимателни.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок написа в социалната мрежа Туитър, че дози от ваксината са разпратени във всички части на Обединеното кралство.

istock
istock

Властите публикуваха и пълен списък от девет приоритетни категории, като на първо място са възрастните обитателите на домовете за социални грижи и техния обслужващ персонал.

Какви са опасенията на британците за ваксината

В Англия 50 болници са избрани за първите ваксинации.

В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия първите инжекции също ще бъдат поставени в болници, заради изискването на съхраняване на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“.

Първите 800 000 дози от общо 40 милиона поръчани пристигнаха от Белгия, което означава, че 400 000 британци могат да бъдат ваксинирани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg