Над 250 000 души вече са взели участие в допитването на Европейската централна банка относно бъдещия вид на евробанкнотите. В публикация на страницата си в "Туитър" ЕЦБ пише:

"Голяма благодарност на 254 735 европейци, които споделиха своите възгледи относно възможни нови теми за бъдещите евробанкноти".

Допитването на ЕЦБ бе обявено на 10 юли, като данните за броя на участниците са към 8 август. Крайният срок, до който участие могат да вземат и българските граждани, е 31 август. 

Приемане на еврото – как го направиха германците

Германците са най-активни в проучването, като от всички участници техният дял е 41,7 на сто, следвани от гражданите на Франция (18 на сто) и Италия (14,9 на сто дял).

Най-активна е групата на участниците между 25-39 години, а тази на хората на възраст 65 и повече години е с най-слабо представителство (2,3 на сто). 62,5 на сто от попълнилите анкетата са мъже, 35,8 на сто са жените.
 

При обявяването на допитването президентът на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че приканва всички да се включат в проучването.

"Силна е връзката между нашата единна валута и общата ни европейска идентичност. Новата ни серия банкноти трябва да подчертава това. Искаме европейците да чувстват близък дизайна на евробанкнотите, затова те ще изиграят активна роля в избора на новата тема", допълни Лагард.

Предложените теми са седем: (Бъдещето е Ваше; Европейската култура; Европейските ценности, отразени в природата;  Нашата Европа – ние самите; Птиците – свободни, издръжливи, вдъхновяващи; Реки – водите на живота в Европа; Ръце – заедно строим Европа). Европейските граждани могат да избират сред тях и впоследствие предпочетените ще залегнат в дизайна на бъдещите евробанкноти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg