Германското поделение "Опел" (Opel) на автомобилната компания Peugeot PSA Group планира да съкрати 4 100 работни места до 2030 година, присъединявайки се по този начин към производителите по целия свят, предприемащи подобни съкращения на фона на забавящите се продажби и технологични проблеми, съобщава във вторник агенция Блумбърг, потвърждавайки вчерашна информация на немския в-к "Ханделсблат".

"Опел" ще премахне най-малко 2 100 позиции до 2025 години и може да предприеме мерки за намаляване на още по 1000 работници в компанията през две години до 2029 г., заяви източник, пожелал анонимност преди официалното съобщение на PSA Group.

Според същия източник, компанията ще информира във вторник своите служители за планираните съкращения.

Над 400 000 работни места в Германия са под заплаха

Съкращения на 4 100 работни места биха представлявали около 14% от работната сила в "Опел", където работят около 30 000 служители.

Говорител на PSA Group отказа коментар, но след информацията на Блумбърг акциите на автомобилния гигант поевтиняват с около 0,5% на борсата в Париж.

istock
istock

След като френската компания PSA вдъхна нов живот на Opel, придобивайки немската фирма от General Motors през 2017 година, германските автомобилни марки се надпреварват да докажат, че са готови да отговорят на по-строгите стандарти за вредните газови емисии, което е почти невъзможно да се постигне без увеличаване на производството на електромобили.

Защо клиентите се отказват да купуват нови автомобили

Преминаването от двигатели с вътрешно горене към електрически автомобили обаче може да доведе до сериозни съкращения на работна ръка, като според вчерашна информация на в-к "Ханделсблат" това може да доведе до загуба на цели 410 000 работни места в автомобилния сектор на Германия до 2030 година.

Според данни на агенция Блумбърг към декември пък производителите на автомобили ще се наложи да закрият над 80 000 работни места през следващите години.

Самата френска компания PSA обяви в края на миналата година плановете си да се слее с италиано-американския автомобилен производител Fiat Chrysler Automobiles NV, заявявайки че резултат на сделката няма да бъдат затворени нейни заводи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg