Дни преди Коледа още европейски страни затягат мерките срещу разпространението на COVID-19.

Гърция е блокирана до 7 януари, Нидерландия обяви национална карантина, Чехия затваря заведения.

Коледното дърво в центъра на Атина грейна и тази година, но без церемония, музика и песни. Светлините на площада и околните улици бяха включени в тишина - общинските власти не бяха обявили предварително кога ще се случи това, за да няма струпване на хора.

Карантината за пристигащите в Гърция се намалява на 3 дни

Гърция е в карантина до 7 януари, пазаруването става само с поръчки по телефона или интернет. Единствено фризьорските салони и книжарниците отвориха вчера.

Вечерният час остава в сила, включително за коледната и новогодишната нощ. В църквите ще се допуска ограничен брой хора само за Коледа.

istock
istock

От петък Чехия въвежда нови строги ограничения. Затварят барове и ресторанти, както и хотели и спортни съоръжения на закрито. Магазините, услугите и фризьорските салони продължават работа.

Налага се вечерен час от 23.00 ч. до 5.00 ч. сутринта. Разрешени са събирания до шестима души, храмовете ще приемат хора до 20% от капацитета си.

Предупреждават да не пътуваме до Германия

Чешкото правителство съобщи, че от утре започват доброволни и безплатни антигенни тестове. Предвиждат се компенсации за бизнеса и 10 млрд. крони за най-засегнатите сектори.

istock
istock

От днес Нидерландия влиза за втори път в строга карантина. За 5 седмици се затварят училищата и всички публични места, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и банките. Учениците преминават на онлайн обучение.

В понеделник вечер хората се втурнаха да пазаруват или да посетят фризьорски салони, а много собственици на магазини останаха отворени до късно.

Разрешава се събиране с до двама души от друго семейство. Само за 3 дни по Коледа може да има до трима възрастни посетители. Властите призовават хората да не излизат и по възможност да работят от вкъщи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg