Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви в понеделник четиридневно заключване на страната за новогодишните празници, с което се цели предотвратяване нанов скок в коронавирусните инфекции, съобщи АФП.

Ердоган заяви, че блокирането през уикенда в страната и ежедневните вечерни блокади, въведени този месец, са забавили разпространението на вируса, който официално е убил 16 464 души в страната с население от 83 милиона души.

Солена глоба грози турците за поканени у дома гости

Ежедневният брой на смъртните случаи в Турция от коронавирус достигна рекордно високи стойности този месец, преди да се изравни през последните няколко дни.

Ердоган заяви, че най-новите данни показват, че ограниченията в Турция работят и обяви национален вечерен полицейски час от 21:00 ч. на 31 декември до 05:00 ч. на 4 януари. Той каза, че блокирането е необходимо "за затвърждаване на добрите ни резултати" в борбата с вируса.

istock
istock

Проследяването на броя на инфекциите в Турция е сложно, тъй като в продължение на пет месеца служителите съобщават само за броя на симптоматичните случаи на COVID-19.

Без обяснение длъжностните лица се върнаха към отчитането на общия брой инфекции и събраха всички досега неотчетени случаи на 10 декември. Турция отчете 29 617 нови инфекции в понеделник - едно от най-бързите ежедневни увеличения в Европа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg