Като недостатъчни определят експертите новите мерки, обявени от президента Реджеп Тайип Ердоган, за борба с разпространението на Ковид-19 в Турция, пише турският печат днес.

"Решението е 14-дневна пълна карантина", отбелязва в заглавие по темата в. "Карар". Вестникът пише за "пандемично цунами", което е заляло цяла Турция и е наложило въвеждането на новите ограничения.

Турция с по-строги мерки срещу COVID-19

Според специалистите обаче настоящите мерки са недостатъчни и няма да помогнат да бъде прекъсната веригата на Ковид-19. Експертите препоръчват незабавно да бъдат направени стъпки, които да дадат резултат, и призовават за двуседмичен локдаун, пише още "Карар".

Призив за обявяване на 14-дневна забрана за излизане навън отправи вчера към управляващите в страната и лидерката на опозиционната "Добра партия" Мерал Акшенер, пише "Сонсьоз". По нейно мнение предприетите към момента мерки са недостатъчни и "половинчати", а правителството трябва да се вслуша в експертите и учените по този въпрос, отнасящ се до общественото здраве.

istock
istock

Здравният министър Фахреттин Коджа от страниците на същото издание обясни, че въвеждането на новите мерки в Турция е било неизбежно на фона на картината с разпространението на коронавируса в цялата страна.

Колко струва апартамент в Турция

Според в. "Тюркийе" Турция е преминала към "период на поетапни ограничения" с цел възпиране на разпространението на вируса, като ако сегашните мерки не проработят, ще последват по-строги ограничения в страната.

"Първият изпит е след две седмици", гласи заглавието на публикацията на "Тюркийе". Вестникът уточнява, че веднъж на две седмици ще бъде правен анализ на резултатите от въведените ограничения и според това ще бъдат взимани по-нататъшните решения.

"Ако след две седмици разпространението на коронавируса не намалее, ще бъдат въведени нови мерки", пише изданието, според което е на дневен ред и евентуално разширяване на частичната забрана за излизане, която сега важи за уикендите, през всички дни на седмицата.

istock
istock

"Не радикални, а недостатъчни" - така определя в заглавие въведените ограничения в. "Биргюн". Макар че министър Коджа нарече "радикални" частичните мерки, според специалистите ограниченията са недостатъчни, пише вестникът. Изданието цитира мнението на председателката на Турския лекарски съюз Шебнем Финджанджъ, според която въведените мерки няма да възпрат пандемията.

"Ковид-19 не се активизира само нощем. Затова забраната за излизане навън през нощта е безсмислена", казва тя, настоявайки за строги ограничения на цялата социална активност в страната.

Обявените нови мерки за възпиране на разпространението на коронавируса включват частична забрана за излизане навън през уикендите в часовете извън интервала между 10.00 и 20.00 часа; ограничения за излизане навън през деня за лицата на възраст 65 години и нагоре и за лицата под 20 години, с изключение на работещите; работно време на търговските центрове, магазините за хранителни стоки, фризьорските салони само в интервала между 10.00 и 20.00 часа; затваряне на кината, концертните зали, театрите, спортните салони; въвеждане на дистанционно обучение за учениците до края на годината.

Съгласно новите мерки, които влизат в сила от вечерта на 20 ноември, ресторантите ще предлагат или доставят само храна за вкъщи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg