Гражданите на ЕС няма да могат да влизат във Великобритания само с лични карти от октомври на фона на засилващите се притеснения от разпространението на фалшиви лични карти на европейски страни. Това пише британският в. "Телеграф", цитиран от Ройтерс.

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател използва Брекзит, за да промени правилата, така че личните карти от членки на ЕС вече да не могат да бъдат използвани като удостоверителни документи при пътуване.

Вместо това на британските граници европейските граждани ще трябва да представят паспорти, информира "Телеграф".

Как ще пазаруваме онлайн стоки от Острова

Освен това пристигащите в Англия със самолет, влак или по море вече ще трябва да покажат отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането на територията на страната.

istock
istock

Това обяви днес министерството на транспорта на Великобритания, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Властите са се решили на тази мярка заради появата на нови щамове на коронавируса в целия свят, включително Република Южна Африка и Дания, което увеличава риска от разпространение на Ковид-19.

Пътниците, пристигащи със самолет, ще трябва да показват резултата на представители на авиокомпанията преди излитането. Ако не го направят, може да им бъде отказано качване на борда.

Пратките от Великобритания за ЕС ще подлежат на мита 

Отрицателният тест ще трябва да се показва и на граничните пунктове при пристигане в Англия. Отбелязва се, че подобни изисквания скоро могат да бъдат въведени и от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Освен това отрицателният тест не освобождава пътниците от необходимата 10-дневна самоизолация след пристигане, допълва министерството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg