Учени от университета в Единбург откриха още една разновидност на новия коронавирус във Великобритания, която вече е разпространена в десет страни, съобщи електронното издание на в. "Гардиън".

Вариантът, наречен B1525, е установен чрез секвениране на проби от коронавируса в Дания, Великобритания, Нигерия, САЩ, Франция, Гана, Австралия, Канада, Йордания и Испания. За пръв път геномът на този вариант на вируса е секвениран през декември във Великобритания и Нигерия.

Всеки ваксиниран може да е носител на вируса


Този нов вариант се отличава от доминиращата в Англия разновидност от Кент с мутация Е484К в протеина на шипа, която се наблюдава и при бразилската, южноафриканската и засечената в Бристол разновидност на вируса. След откритието експерти призоваха британските власти да увеличат количеството на тестове за коронавируса в регионите, където е регистриран новият вариант.

istock
istock

"Промяната Е484К в момента изглежда ключова за способността на вируса да се изплъзне на имунния отговор", казва проф. Джонатан Стойе от изследователския институт "Франсис Крик".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg