Пенсионерите с ниски доходи в Кипър ще получат великденска надбавка от 190 евро, реши правителството. Близо 95 млн. евро са предвидени в бюджета за тази година за надбавки и допълнителни помощи на възрастните хора.

Великденската помощ се отпуска в рамките на правителствения план за подпомагане на пенсионери с ниски доходи. Тя ще бъде изплатена на възрастните хора с доход до 7000 евро (за едночленно домакинство) или 12 000 евро (за семейство от двама пенсионери), уточниха от правителствената пресслужба.

Българи мамят с пенсии с недостигащ стаж

Предвижда се около 16 200 души да получат празничната надбавка. Разходите на правителството за нея ще са малко над 3 млн. евро.

Близо 150 000 са пенсионерите в Кипър в края на 2021 г., показват статистическите данни. Почти 120 000 души от тях получават пенсия за старост, чийто среден месечен размер през миналата година е 805 евро.

istock

Най-ниската пенсия в Кипър в момента е 710 евро и предстои нейното повишаване през тази година с 5%, при което тя ще достигне 745 евро, съобщи по-рано социалният министър Янис Панайоту.

Близо 6000 пенсионери с ниски доходи са се включили в схемата за финансирани от държавата почивки през миналата година.

През 2022 г. правителството е изплатило над 87 млн. евро за надбавки и помощи за пенсионери с ниски доходи, а в бюджета за тази година за тази цел са предвидени близо 95 млн. евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg