В отворено писмо до новата Европейска комисия европейски дигитални лидери като Spotify (Швеция), Booking.com (Нидерландия), cDiscount (Франция), Allegro (Полша), eMAG (Румъния) изразяват своя ангажимент за сътрудничество и подкрепа на обща визия, която да доведе до готовност на Европа за цифровата ера.

Технологичните компании, членуващи в Европейския технологичен алианс (EU Tech Alliance), престижна организация, която представлява дигиталната индустрия в Европа, се обърнаха към ЕК с отворено писмо, в което изразяват своята готовност и ангажимент за сътрудничество за установяването на обща визия, целяща да осигури регулаторна рамка, която да може да отговори на предизвикателствата, произтичащи от цифровизацията, без да възпрепятства потенциала на европейските технологични компании, които все още са в началото на този процес.

„Докато Европа гледа извън своите граници, не трябва да забравяме, че самият ЕС има жизнена технологична екосистема. Ние, дигиталните иноватори, създадени и работещи в Европа – лидери в сектора, развиващи се компании и стартъпи – се застъпваме за технологично законодателство, което работи за всички: граждани, бизнес, потребители, работодатели, служители и инвеститори“, се казва в писмото.

Официалното встъпване в длъжност на новата Европейска комисия вече доведе до сериозна оценка на настоящата регулаторна рамка по отношение на цифровата икономика и подготовка на нови насоки за действие: връщане на Европейския съюз на глобалната технологична карта и на европейските компании сред лидерите в сектора, в контекст, в който в момента дигиталният пазар е доминиран от гиганти от САЩ и Китай.

istock
istock

„Радва ни факта, че политиците в Брюксел решиха, че е крайно време да обърнат внимание на цифровия потенциал на Европа, особено при положение, че нашият регион бързо може да преодолее разликата в това отношение между Западна и Източна Европа“, казва Андрей Попеску, регионален директор на eMAG за България.

„Заедно с други лидери в технологичния сектор, членове на Европейския технологичен алианс, ние идентифицирахме и подробно изложихме нашето мнение по отношение на основните насоки, които европейското законодателство трябва да следва, за да предложи на индустрията дългосрочна подкрепа.“

Европейският технологичен алианс: „Европа води в регулациите, но те не са средство за постигане на всички цели“

Лидерите в сектора, членуващи в Европейския технологичен алианс, споделят с Европейската комисия позицията си, че само заедно технологичните компании и европейските политици могат да постигнат баланса, „за да помогнат на Европа да стане глобално конкурентоспособна в повече сектори, като същевременно поддържа нашите общи европейски ценности“.

Членовете на Алианса подчертават, че „това е възможно само ако ЕС гарантира, че гласът на европейските технологични компании се чува, че ние участваме в обсъжданията, преди да се изработват законодателни инициативи, че с нас се говори, на не ни се говори“.

Подписалите писмото изтъкват, че Европа е водеща по отношение на регулациите, но те не трябва да са средството за постигане на всички цели.

„По-голямата част от европейските технологични компании са млади и уязвими, въпреки че растат. За да поддържаме техния успех, се нуждаем от интелигентно законодателство, което създава наистина жизнен Цифров единен пазар и не поставя нашите компании в неизгодно положение, когато се конкурират на местно и международно ниво.“

Европейският технологичен алианс обединява европейски компании, които имат значителен принос за цифровизацията на региона. Освен eMAG, в него членуват лидери в сектора като Spotify (Швеция) и Booking.com (Нидерландия), компании за електронна търговия като Allegro (Полша), cDiscount (Франция), Zalando (Германия), градски платформи за мобилност като Bolt (Естония) и Free Now (Германия).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg