Румънските държавни пенсии ще се повишат средно с 40% от септември 2024 г. след преизчисления въз основна на предстоящ законопроект, увеличавайки разходите за пенсии до 13,8 милиарда леи (около 2,97 млрд. долара) на месец, заяви във вторник министърът на труда Букура Опреску, съобщава Ройтерс.

Пенсионната реформа е условие Румъния да продължи да използва фондовете на ЕС за възстановяване, като страната се е ангажирала да премахне неравенствата и да премахне предизборните политически решения от процеса на увеличения на пенсиите.

Съгласно предстоящия законопроект за пенсиите, за който правителството ще иска одобрение от парламента този месец, като първа стъпка пет милиона пенсии ще бъдат индексирани с 13,8% още през януари.

Ръст от над 11% на средната заплата в Румъния през 2022г.

Преизчисляването, планирано за септември 2024 г., ще премахне неравенството, като гарантира, че хората, които са работили една и съща работа за един и същ брой години, ще получават една и съща пенсия.

istock
istock

Законопроектът, който трябваше да бъде одобрен през първата половина на тази година, беше многократно отлаган и ще влезе в сила от 2024 г., когато в Румъния се провеждат местни, парламентарни, президентски и европейски избори.

Очаква се увеличенията да помогнат на коалиционното правителство да спечели подкрепата на избирателите, отбелязва Ройтерс.

Като цяло държавните разходи за пенсии ще нараснат до приблизително 146 милиарда леи (31,45 млрд. долара) през 2024 г. от приблизително 115 млрд. леи тази година.

Малко под 2 милиона румънци, или 10% от населението, родено по време на забраната за аборти от комунистическата ера, ще достигнат пенсионна възраст след 2030 г., което представлява  дестабилизиращо увеличение на разходите в държавната пенсионна система.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg