От този месец с 15% поскъпва зехтинът в Гърция поради слаба реколта и високи разходи на производителите. Увеличава се и цената на млечните продукти.

Покачване на цените на част от хранителните стоки показва проучване на съюза на потребителите. До края на този месец в повечето магазини качественият кашкавал в търговската мрежа ще е с 33% по-скъп, зехтинът с 15%, с 8% млечните продукти и дори мармаладите се покачват с 20%.

Край на безплатната вода на плажа в Гърция

При зехтина поскъпването е поради завишени разходи за производство и липсата на достатъчно маслини в следствие на градушките, обясняват производителите. Опозицията за пореден път поиска таван на цените на стоките от първа необходимост.

istock
istock

Правителството продължи до края на годината мярката "кошница на потребителя" като част от хранителните стоки задържат досегашното ниво на цени, но това не се отразява на семейния бюджет, казват в допитване гърците.

Поради високите цени на хранителните стоки се покачват и цените в заведенията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg