На 20 октомври за първи път от 2010 г. една от основните световни рейтингови агенции, "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings), повиши кредитния рейтинг на Гърция до инвестиционна степен (от BB+ на BBB-, бел. ред.).

Още през септември това направи канадската рейтингова агенция DBRS, но признанието на една от трите водещи агенции, наред с „Мудис“ (Moody’s) и „Фич“ (Fitch), има особена стойност за пазарите, защото влияе на поведението на голям брой институционални инвеститори като пенсионни и инвестиционни фондове.

Както коментира икономическото издание „Нафтемборики“, ако кредитният рейтинг на Гърция бъде повишен и от още една от водещите агенции, гръцките ценни книжа ще бъдат отново включени в глобалните индекси. Това от своя страна се очаква да доведе до приток на капитали към гръцките облигации и към акциите на гръцките компании.

Цената на зехтина в Гърция се покачи със 120% спрямо 2021г.

Пазарни източници, цитирани от изданието, прогнозират, че след решението на "Стандард енд Пуърс" увеличеният интерес към гръцките ценни книжа на първо време може да се изрази в ръст на офертите от няколко милиарда евро. Същевременно се очаква, че голяма част от фондовете, които се ориентират към ценни книжа с нисък рейтинг заради високата им доходност, ще се оттеглят и ще бъдат заменени от дългосрочни инвеститори.

istock
istock

Тази перспектива придобива особено висока стойност на фона на глобалната несигурност и на резкия скок на доходността на ценните книжа на страни като Италия, защото гръцките книжа изглежда, че успешно удържат натиска и дори затварят спреда (разликата между дохдността на германските облигации и съответните им еквиваленти на другите европейски страни, бел. ред) спрямо облигациите на страни като Португалия и Испания. Освен това според оценки на големи международни банки като „Джей Пи Морган“ (JP Morgan) спредът на гръцките държавни ценни книжа спрямо германските ще спадне от 142 базови единици до 135 в края на тази година и до 130 през 2024 г.

На 1 декември се очаква „присъдата“ и от „Фич“, който в момента все още нарежда Гърция с една степен под инвестиционния рейтинг. Значителен брой анализатори смятат, че тогава ще се видят действителните ползи от повишаването на рейтинга, защото повече инвеститори ще участват в емисиите гръцки държавни ценни книжа, което ще понижи и цената на кредитирането.

„Мудис“ от своя страна все още дава на Гърция рейтинг с една степен под инвестиционния, но на 5 септември агенцията изненадващо повиши оценката си с цели две степени наведнъж.


В отговор на повишаването на рейтинга от „Стандард енд Пуърс“ и две големи китайски агенции повишиха рейтинга на гръцките книжа.

Данъчни проверяват 40 000 съмнителни сделки с имоти в Гърция

Както коментира друго гръцко икономическо издание, „Икономикос Тахидромос“, постигането на инвестиционен рейтинг ще има катализиращ ефект върху гръцката банкова система, защото ще ѝ осигури по-евтино кредитиране, което ще се прехвърли и към домакинствата и бизнеса – например като понижи лихвите по жилищните кредити. Това обаче ще изисква известен преходен период, докато ползите достигнат до крайните потребители, като този период може да бъде и над една година. Също така се очаква да бъдат смекчени негативните последствия от увеличаването на лихвените проценти от Европейската централна банка.

Според прогнозите цената на кредитирането на гръцките банки от пазарите се очаква дългосрочно да спадне с около 20-30 процента. Смята се обаче, че достигането на инвестиционен рейтинг и от банките ще отнеме над една година.

Три дни след повишаването на кредитния рейтинг на Гърция стана известно и че италианската банка „УниКредит“ ще направи първата значителна инвестиция в гръцкия банков сектор от години.

„УниКредит“ и гръцката „Алфа Банк“ ще слеят дъщерните си дружества в Румъния, а на гръцкия пазар ще предлагат съвместно продукти за управление на портфейл от ценни книжа и за застраховане на живот. Освен това италианската банка е внесла оферта за придобиване на 9 процента от „Алфа Банк“, които се държат от гръцката държава чрез Фонда за финансова стабилност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg