Данъчната администрация на Гърция започва проверки, за да установи произхода на 462 милиона евро, похарчени за покупки в брой на повече от 40 000 имота, съобщава Ekathimerini

От стартирането на онлайн приложението myProperty – март 2021 г. – до края на август 2023 г. бяха идентифицирани десетки хиляди покупки и продажби в брой на жилища, земя и търговски имоти. Всъщност, ако се установят случаи на пране на пари, те ще бъдат изпратени на компетентния орган за борба с прането на пари от престъпни дейности.

Проверките ще обхванат както за купувачите, така и за продавачите на недвижими имоти. Въпреки че покупките са направени изцяло в брой, ще бъдат проверявани банкови сметки, както и разходи по кредитни карти, както и пътни разходи и др.

При установяване на несъответствия данъчните ще изискват обяснения и фактическа обосновка за произхода на парите. В противен случай собствениците ще бъдат помолени да платят данък в размер на 33%, който ще бъде наложен върху недоказаната сума.

Защо работилите в Гърция българи не могат да вземат минимална пенсия там

Съгласно действащото гръцко законодателство увеличението на активите не подлежи на данъчно облагане, стига данъкоплатецът да може да докаже действителния му произход и че е или законно обложено с данък, или освободено от данък. Във всички останали случаи всяко увеличение на имущество, произтичащо от незаконен, необоснован или неизвестен източник или причина, се счита за бизнес печалба и се облага с данък от 33%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg