Германското правителство одобри законопроект за увеличение на минимална почасова ставка до 12 евро на час (13,6 долара) от 1 октомври, съобщи ДПА. 

Сегашната минимална ставка е 9,82 евро на час. Повишаването до 12 евро беше основно обещание в предизборната кампания на канцлера, излъчен от социалдемократическата партия, Олаф Шолц.

Германският парламент трябва да обсъди и гласува законопроекта, преди да стане закон.

Защо в Германия целенасочено назначават пенсионери

Министърът на труда Хубертус Хайл отхвърли идеята, че по-високата минимална заплата ще намали силата на колективното договаряне на работниците. 

Лявоцентристките партии, влизащи в управляващата коалиция в Германия, се договориха за увеличението до 12 евро.

"Искам да имаме повече колективно договаряне в Германия", каза по-рано днес социалдемократът Хайл пред телевизия Цет Де Еф.

istock
istock

Повишаването на минималната заплата до 12 евро на час ще я направи по-устойчива на бедността. Тази стъпка ще увеличи и покупателната способност в страната, каза още той.

Очаква се около 6,2 милиона работници да се възползват от по-високата минимална заплата. 

Работодателите разкритикуваха увеличението. 

Германия ще привлича всяка година по 400 000 квалифицирани работници от чужбина

Законоустановената минимална заплата в Германия е 9,82 евро на час от 1 януари 2022 г. Това съответства на минимално възнаграждение от 1621 евро бруто на месец за работа на пълен работен ден, посочва на сайта си Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis). 

Минималната работна заплата в страната в момента се равнява на 48 процента от средните брутни доходи на всички трудещи се на пълен работен ден, уточнява ведомството. В Европейския съюз се полагат усилия за увеличаване на минималната заплата в отделните страни до най-малко 60 процента от съответната медианна брутна заплата, припомня правителствената служба.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg