Нови камери в Атина ще следят за пътни нарушения. Повишават се и глобите. Скоро Гърция въвежда и ограничение на скоростта в градовете до 30 километра в час по образец на други европейски страни, съъбщава БНР.

Общо 4000 нови камери за контрол поставя министерството на транспорта. В Атина вече работят първите камери, които разпознават регистрационните номера на всяко превозно средство и отчитат скоростта на движение. Камерите работят непрекъснато и са свързани с центъра на Пътна полиция.

Проверки на плажовете в Гърция за свободен достъп на туристите

Контролът на трафика на автомобилите се извършва с дрон.

Скоро се увеличават и глобите за нарушения. При превишаване на допустимата скорост с 20 километра сега глобата е 40 евро, а над 20 километра разлика е 100 евро. Тези глоби ще се повишат двойно.

istock
istock

Приключва и обсъждането за въвеждане на ограничения на скоростта в градовете до 30 километра в час с изключение на скоростни пътни артерии, където е невъзможно да се кара толкова бавно, казаха от транспортното министерство.

За превишаване на скоростта и по магистралните пътища глобата вече е 350 евро, предупреждават от Пътна полиция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase