От днес в Гърция връщат пари на пенсионерите след решението на Върховния съд, че орязването на пенсиите по време на икономическата криза е в нарушение на конституцията. Въпросът засяга и българите с гръцки пенсии или техните наследници, съобщава БНР.
 
Гръцкото правителството е принудено да върне на пенсионерите сумите, които незаконно са удържани. Повече от 10 пъти гръцките правителства намаляваха пенсиите по настояване на кредиторите в годините на кризата.
 
От днес заедно с пенсиите започва връщането на тези суми. Те са различни и са в зависимост от удръжките през годините. На четири вноски ще се връщат парите. Средната сума е около 900 евро и може да достигне до 15 хил. евро на пенсионер.

Гърция връща по 8000 евро на пенсионер

Съдебното решение се отнася за всички, които получават гръцки пенсии. Сред тях са и българите, пенсионирали се в Гърция. Няколко години пенсионерите водиха дела срещу държавата и казусът беше решен в тяхна полза от Върховния съд.
 

istock
istok

Правителството, въпреки финансовите затруднения на страната, е принудено да изпълни съдебното решение, коментират юристи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg