Гръцкото правителство ще върне на пенсионерите един милиард и 400 милиона евро.

Върховният съд определи сумата като незаконно удържана. Всеки гръцки пенсионер ще получи средно по 8000 евро. С право на обезщетение са и българите, които получават пенсия от гръцката държава.
 
Един милиард и 400 милиона евро е сумата от държавния бюджет, която ще бъде върната на пенсионерите, чиито пенсии бяха орязани по време на финансовата криза, заяви в парламента премиерът Кириакос Мицотакис.

Правителството изпълнява решение на Държавния съвет, който е висшият административен съд на Гърция.
 
Магистратите постановиха, че приетите закони в периода 2015 - 2016 година, отнасящи се до орязване на основните пенсии, са в нарушение на Конституцията. Решението на съда не подлежи на обжалване и правителството е принудено да го изпълни до края на настоящата година.
 
Това решение обхваща два милиона и половина пенсионери, които ще получат обратно удържаните суми. Средно около 8 хиляди евро ще получи всеки пенсионер, изчислиха финансисти.
 

istock
istock

Съдебното решение включва и чужденците,сред тях и българските граждани,които получават гръцки пенсии.

Гърция привлича пенсионери от чужбина

Изплащането ще стане на три етапа в зависимост от размера на удържаните суми.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg