Хубав климат, евтини разноски на старини. Гърция има примамливо предложение към пенсионери от чужбина. Ако се заселят в страната, те ще плащат само 7% данък върху пенсиите и страничните си доходи, съобщава Дойче веле.

240 000 германски пенсионери вече живеят в чужбина – за 20 години броят им направо се е удвоил.

Страхът от бедност на старини кара все повече германци, излизащи в пенсия, да търсят някоя по-евтина страна за спокойни старини. Това обикновено са топли, южноевропейски дестинации, сред които напоследък се нареди и България.

Над 12 млн. евро и за фирмите в пограничните райони с Гърция

Само в периода 1997-2017 броят на германските пенсионери, заселили се в България, е нараснал с 2800%, макар че иначе числото не е особено впечатляващо: преди 3 години те са били едва 652, днес сигурно са малко повече.

istock
istock

Извънредни мерки за привличане на богати пенсионери

В началото на закъснелия си туристически сезон Гърция предприе много активни мерки за привличане на германски пенсионери.

Премиерът Кириакос Мицотакис въвежда плосък данък от едва 7% за всички чуждестранни пенсионери, които се заселят в страната – независимо от получаваните от тях доходи. С този плосък данък ще се облагат не само пенсиите, но и всички други приходи от чужбина – например от дадени под наем имоти или от капиталовложения.

Има само две условия: съответният пенсионер с адресна регистрация в Гърция трябва да прекарва годишно поне 183 дни в страната и през последните шест години да не е бил данъкоплатец в Гърция.

Какви са разликите в стандарта на живот на страните в ЕС

Авторите на закона, приет от правителството, смятат, че плоският данък от едва 7% въпреки това ще носи ползи за гръцката хазна. Те очакват, че чуждестранните пенсионери ще харчат повечето си пари именно в Гърция, че ще наемат жилище или ще купят къща, ще си набавят и автомобил.

iStock
iStock

Премиерът Мицотакис възлага големи надежди на онова, което икономистите наричат „сребърната икономика" – високата покупателна способност на хората с посребрени коси.

„Тя предлага на нашата страна великолепни възможности!" – не крие ентусиазма си гръцкият премиер.

Невероятно висока покупателна способност

Статистиката показва, че хората на възраст над 60 години харчат всяко трето евро в Германия, тоест имат покупателна сила над 30%. Която дори ще расте във връзка с демографските процеси в страната. Според статистиката, покупателната способност на европейците над 60-годишна възраст възлиза на невероятните 13,5 трилиона евро.

4/5 от компаниите в Гърция няма да плащат данък

Заселилите се в Гърция пенсионери ще плащат плоския данък в съответствие със споразуменията за избягване на двойното данъчно облагане, които техните държави имат с Гърция.

Данъчните власти в Германия не гледат с добро око на това положение. Според Патрик Щрасер от службата по приходите в Берлин, германските пенсионери, живеещи извън страната, „трябва поне отчасти да плащат тук данъци от наеми и стопанска дейност в Германия".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg