Гърция може да се наложи да върне милиарди евро на пенсионерите, чиито пенсии бяха намалени по време на финансовата криза, която порази страната през последното десетилетие, показва резюме на съдебно решение, публикувано във вторник, съобщава Ройтерс.

Държавният съвет, най-големият административен съд на Гърция, заяви, че някои съкращения на пенсиите, наложени през 2015-2016 г., не са в съответствие със закона, въпреки че обобщеното съдебно решение не дава повече подробности.

Предлагат нови правила за преизчисляване на пенсии

Гърция, която се нуждаеше от три международни спасителни плана между 2010 и 2015 г., намали държавните пенсии на няколко пъти през последните години, за да направи системата жизнеспособна.

Хиляди пенсионери, на които пенсиите бяха намалени с до 50%, заведоха съдебни дела.

istock
istock

Потенциалните разходи за обратно изплащане на пенсиите биха могли да достигнат до 3 милиарда евро, заяви Костас Бурлос, експерт по труда.

40 години стаж, под 1000 евро пенсия в Германия

Правителствен служител пък посочи пред Ройтерс: "Първо трябва да видим всички детайли на решението и тогава ще решим нашата стратегия".

Държавният съвет не уточни в своето резюме на отсъждането дали решението му се отнася само до пенсионерите, които са подали жалби пред съдилищата, или за всички 2,5 милиона пенсионери, засегнати от съкращенията.

Очаква се икономиката на Гърция да се свие с между 7,5% до 10,5% през тази година поради кризата, причинена от Covid-19. Гръцкият брутен вътрещен продукт загуби една четвърт от своя размер по време на 10-годишната си дългова криза.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg