Чехия премахва въведената поради пандемията опростена процедура по прием на декларации за живот.

Това съобщиха от Националния осигурителен институт.

Чешката  компетентна  институция  информира,  че  от  01.07.2020  няма  да  приема декларации  за  живот  без  официална  заверка  на  собственоръчния  подпис  на пенсионера, както и заверени такива, изпратени по електронен път без квалифициран електронен подпис.

Повече информация може да бъде намерена на https://www.cssz.cz/web/en/conditions-for-paying-out-of-pension-benefits-to-persons-with-a-permanent-place-of-residence-outside-the-czech-republic.

Декларацията за живот следва да бъде изпращана по пощатана адрес: ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha.

В случай, че по обективни причини, дължащи се на пандемията с КОВИД-19, не е възможно  да  се  постави  заверка  на  подписа  на  пенсионера  /институциите  са затворени/  или  международните  пощенски  услуги  са  преустановени,  то  чешката компетентна институция може да вземе предвид това и да приеме декларации за живот в съответствие с условията, които бяха валидни по време на пандемията, т.е. пенсионерът да принтира декларацията, да я попълни и подпише, да я сканира и изпрати до чешката институция на електронна поща posta@cssz.cz.

iStock
iStock

Пенсията ще се изплати на представената банкова сметка в рамките на 4-5 седмици, след като чешката институция получи декларацията за живот.

229 000 работещи пенсионери са със служебно преизчислени пенсии

Многоезичната версия на  декларацията  за  живот  може  да  бъде  открита  на https://www.cssz.cz/web/en/forms.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg