Почти четири от всеки пет компании в Гърция няма да плащат корпоративен данък тази година или защото са отчели загуба през 2019 г., или защото вероятно ще запишат такава през тази година.

Третата причина е, че правителството няма да изиска от тях плащане след решението за намаляване на очакванията за приходи от авансово плащане на налога с 60%, пише гръцкото издание Kathimerini.

Авансовият данък бе намален с между 30% и 100%, като той ще бъде платен само от компании, които са приключили първото полугодие с малка загуба или на печалба.

Мярката се равнява на инжекция от €1,5 млрд. за бизнеса в страната, който вместо да предплати данъци за €2,4 млрд. за 2021 г. ще плати по-малко от €1 млрд.

Трябва да отбележим, че компаниите щяха да си получат средствата обратно през следващата година, така че правителството просто прехвърля разходите към тазгодишния бюджет.

Компаниите ще бъдат подкрепени и от друга мярка, която ще предостави възможности за заеми от €1 млрд. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви мерки за подкрепа на стойност общо €3,5 млрд., като от началото на кризата те вече възлизат на €17 млрд.

457,1 млн. евро са чуждите инвестиции у нас

Инжекциите ще се отразят пряко на бюджета за тази година, като прогнозата е за децифит от 7% от брутния вътрешен продукт - или около €14-15 млрд. Две трети от недостигът ще бъде покрит от емитирането на нов дълг, а останалата сума ще дойде от резервите на страната.

Едва 15% от гръцките хотели са пълни

Ако прогнозите са верни, което зависи и от наличието на втора вълна на коронавируса, дългът на Гърция ще достигне €340 млрд. тази година, а съотношението към БВП ще достигне 200%.

През 2020 г. икономиката ще се свие с между 8 и 10%, като през следващата година се очаква възстановяване. Безработицата през първото тримесечие бе 16,2%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg