Има всички предпоставки Законът за въвеждане на еврото да бъде разгледан и гласуван от Народното събрание до края на лятото.

Това обяви Методи Методиев, заместник министър на финансите, в рамките на провеждащата се днес конференция "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия".

Събитието е подготвено съвместно от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българо-хърватския бизнес клуб и в сътроудничество с ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Загреб Мирела Тасева. 

S&P с прогноза кога приемаме еврото

Законът за въвеждане на еврото, който се подготвя през последната година и половина и за чиято подготовка е черпен опит от Хърватия, е част от националното законодателство и като такъв не е обект на оценка от страна на Европейската комисия в редовния конвергентен доклад, уточни Методиев. Законът за Българската народна банка обаче е част от този процес и заместник министърът изрази увереност, че докладът за България ще даде положително становище за съответствието на законодателството ни. 

istock
istock

По линия на инфлацията, заместник финансовия министър каза, че моделите на Министерството на финансите показват, че България ще покрие този критерий до края на годината.

Двойни ли са цените в Хърватия след приемане на еврото

Последните данни за инфлацията потвърждават тенденцията за спад, но понижението още не е достатъчно, посочи Методиев. Той потвърди отново, че България може да поиска извънреден конвергентен доклад веднага щом е покрила всички номинални критерии за членство в еврозоната. Инфлацията към този момент е единственият от критериите, които страната не покрива. 

Конференцията конференцията предлага дискусия за рисковете и предизвикателствата, които очакват страната ни с приемането на еврото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase