Западни компании се изтеглят от Русия, съобщават информационните агенции.

Петролният гигант ExxonMobile прекратява дейността си в Русия заради инвазията в Украйна, обяви компанията. Решението се отнася и до излизането от съвместните дружества с Роснефт, включително и от един от най-големите петролни и газови проекти в Русия „Сахалин 1“. Компанията прекратява инвестициите си в нови проекти в Русия, се казва още в съобщение от централата.

Путин забрани на руснаците да изнасят валута в чужбина

Австрийският петролен концерн OMV окончателно се отказа от участие в два проекта за добив на природен газ в Сибир, съобщи ръководството на компанията.

Прекратяват се преговорите с „Газпром“ за закупуването на близо една четвърт от акциите на добивната компания в Сибир. Освен това OMV ще преразгледа и участието си в газопровода „Северен поток 2“, чието лицензиране Германия спря заради руското нападение над Украйна.

istock
istock

Американският авиогигант „Боинг“ преустановява доставките на резервни части за Русия и прекратява голяма част от дейността си там. Компанията замрази и тренировъчната си дейност в Москва.

Техническият гигант Apple обяви във вторник спиране на всички продажби на продукти в Русия, което е най-новата последица от инвазията на Москва в Украйна. 

"Спряхме всички продажби на продукти в Русия. Миналата седмица спряхме целия износ в нашия канал за продажби в страната", се казва в изявление на Apple.


Производителят на iPhone също така обяви, че Apple Pay и други услуги са били ограничени, а руските държавни медии RT и Sputnik news вече не са достъпни за изтегляне извън Русия.

"Дълбоко сме обезпокоени от руската инвазия в Украйна и сме на страната на всички хора, които страдат в резултат на насилието", се казва в изявлението.

"Подкрепяме хуманитарните усилия, като предоставяме помощ за разрастващата се бежанска криза", се допълва в него.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg