Австрийската "Райфайзенбанк интершешънъл" (Raiffeisen Bank International - RBI) обмисля да напусне Русия, съобщиха за Ройтерс двама души с достъп до вътрешна информация. Подобна стъпка би била първата по рода си за европейска банка от началото на руската инвазия в Украйна.

Решението на този етап не е сигурно, но може да се стигне до него, ако бизнесът на банката в Русия и Украйна се окаже без достатъчно средства, съобщи единият от източниците.

Mastercard блокира много финансови институции от платежната си мрежа

"Райфайзен банк" работи в Русия от разпадането на Съветския съюз преди 30 години. Банката е десета по активи в Русия, а руският й бизнес през миналата година е допринесъл за една трета от нетната печалба на групата, възлизащата на 1,5 милиарда евро.

Според втория източник "Райфайзен банк" може да излезе от Русия като прехвърли собствеността си на друго дружество. Възможно е и банката просто да замрази дейността си.

istock
istock

Руският премиер Михаил Мишустин заяви, че Москва ще забрани временно на чужденци да продават активите си в Русия, което ще затрудни опитите за напускането на страната.

Говорител на банката във Виена отказа коментар по въпроса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg