Финансовият сектор на Европа е сериозно разтърсен в четвъртък, след като Русия нахлу в Украйна, като голямата банка Allianz заяви, че е замразила експозициите си в руски държавни облигации, а водещият британски вътрешен кредитор Lloyds обяви, че е в "засилена готовност" за евентуално кибератаки, съобщава Ройтерс.

Немската Deutsche Bank също обяви, че разполага с планове за извънредни ситуации.

Акциите на водещи банки поевтиняха силно след старта на търговията на европейските борси, като индексът на европейските банкови акции SX7P се понижава с над 6% при малко по-сдържан спад от 3,5% на общия европейски фондов индекс Stox Europe 600.

МВФ: Няма универсален модел за цифровите валути на банките

Банките със значителни операции в Русия са особено силно засегнати, като акциите на австрийската Raiffeisen Bank International поевтиняват с над 16%, на италианската UniCredit с близо 9%, а на френската Societe Generale с над 9 на сто.

istock
istock

Европейските банки имат най-големите в света експозиции в Русия, особено банките във Франция, Италия и Испания, които далеч изпреварват експозицията на американските банки, показват данни на Банката за международни разплащания (BIS).

Междувременно германският банков регулатор BaFin заяви, че следи внимателно руско-украинската криза.

Deutsche Bank и Allianz, които са две от най-важните банкови и финансови институции в Европа, като и имат операции в Русия, заявиха, че са готови да се съобразят с очакваните нови санкции на ЕС спрямо Москва.

Allianz, един от световните мениджъри на активи, посочи, че делът на руските държавни облигации в портфейла му е "в момента много нисък" и че наскоро е наложила замразяване на тези ценни книжа в портфейла си.

Предупредиха банките да се подготвят за руски атаки

Deutsche Bank, подобно на много кредитори през последните години, също намали присъствието си в Русия, тъй като санкциите срещу страната се разшириха.


"Имаме готови планове за извънредни ситуации“, се посочва в изявление на немската банка, но нейният говорител отказа да предостави повече подробности, поосчва Ройтерс.

Изпълнителният директор на британски вътрешен кредитор Lloyds Чарли Нън пък каза пред репортери, че е в "засилена тревога относно вътрешния контрол на киберриска и ние сме фокусирани върху това от доста време". Той добави, че подготовката за потенциални кибератаки е била обсъдена на среща в сряда между британското правителство и лидерите на банковата индустрия във връзка с Русия.

Lloyds е в повишена готовност през "последните няколко месеца", посочи Чарли Нън.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg