Данните за цифровите валути на централните банки (ЦВЦБ) по света, свидетелстват, че няма универсален модел, който да е подходящ за всички, а стабилността и конфиденциалността на личните данни са заложени в системите. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Общо около 100 държави проучват ЦВЦБ на едно или друго ниво, според оценката на МВФ. Фондът публикува снощи проучване, включващо шест страни, където дигиталната валута вече е пусната или е в напреднал етап, сред които Китай, Швеция и Бахамските острови.

Как ще се плаща с дигитално евро

В реч, посветена на доклада, Кристалина Георгиева заяви, че от този ранен опит има ключови уроци, които трябва да бъдат научени.
Ако ЦВЦБ бъдат проектирани разумно, те потенциално могат да предложат по-голяма устойчивост, по-голяма сигурност, по-голяма наличност и по-ниски разходи от частните форми на цифрови пари. Това очевидно е така в сравнение с необезпечените криптоактиви, които по своята същност са нестабилни, отбелязва МВФ.

На първо място, няма универсален модел, който да е подходящ за всички, подчерта управляващият директор на Фонда.

Една от основните причини централните банки по света да проучват и въвеждат цифрови версии на валутите си, е да попречат на големите технологични компании да придобият твърде голям контрол върху използването на паричните потоци предвид на все по-малкото използване на пари в брой.

Защо ЕЦБ обръща поглед към дигиталното евро

На Бахамските острови "пясъчният долар" (местната ЦВЦБ) е в обращение вече над една година. Китай пък е най-напреднал сред големите икономики и тества постигнатото на Зимните олимпийски игри, които се провеждат в момента в Пекин, като цифровата валута е достъпна и за хора от чужбина.

Европейската централна банка (ЕЦБ) направи през юли първа стъпка към пускането на цифрова версия на еврото, поставяйки началото на 24-месечна проучвателна фаза, която ще бъде последвана от тригодишно въвеждане.

Управлението за федерален резерв(УФР) на САЩ бе по-нерешително, но миналия месец то също издаде доклад, в който се отбелязва, че "ЦВЦБ може да промени из основи структурата на финансовата система на САЩ".

Американската централна банка стартира и 120-дневни обществени консултации, за да се обсъдят преимуществата и недостатъците на цифровата валута.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg