Все по-засилен интерес към екзотичните валути се отчита от обменните бюра у нас.

Любителите на пътешествия избират дестинации, в които има по-облекчени условия за влизане заради пандемията и не се изисква карантина след завръщането в България, коментира в подкаст на БНР дилърът в „Тавекс“ Кирилка Епитропова. 

Голям интерес има към мексиканското песо и египетския паунд. Традиционно силен е интересът към турската лира, защото въпреки че Анкара налага строги ограничителни мерки за местните жители, те не важат за туристите.

Кои са най-често фалшифицираните банкноти през 2020г.

Балканските валути като хърватска куна и румънска лея също са сред търсените от туристите, коментира Епитропова.  

Интересът към пътуване в определена държава не зависи от курса на местната валута, а от ограничителните мерки срещу пандемията, каза опитният дилър на валута. Епитропова препоръчва да носим и резервна валута – долари или евро, тъй като може да изпаднем в ситуация в хотела да не приемат от местната валута (има пресен пример от Доминикана). Освен това е важно да разделим парите си и да ги носим на различни места, като дамската чанта винаги е „най-привлекателна“ за местните джебчии.

istock
istock

„Добре е да имаме различни купюри от местната валута, като на повечето места използваме по-дребните номинали, а по-едрите – само там, където сме сигурни, че няма да ни излъжат“, съветва Епитропова.

По думите й, когато купуваме валута, която виждаме за първи път – например дирхам от Обединените арабски емирства, можем да попитаме дилъра за няколко съвета как да разпознаваме истинските от неистинските банкноти. Също трябва да внимаваме да не ни върнат банкноти от стари емисии, които вече са излезли от обращение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg