460 000 неистински еврови банкноти са засечени през миналата година, съобщиха от Европейската централна банка. Това е историческо ниско ниво, подчертават от Франкфурт.

20 и 50 евро са най-често фалшифицираните банкноти и през 2020 година, отчитат от Европейската централна банка. Две трети от откритите неистински еврови банкноти са именно с тези номинали.

Банкнотите от 2 лева излизат от обращение - къде може да ги обменим за монети

Очаквано фалшивите банкноти най-често циркулират в страните от еврозоната, следвани от европейски държави, които все още не са въвели единната валута и чак след това трети за Европейския съюз страни.

istock
istock

От Франкфурт отчитат, че откритите неистински банкноти не могат да имитират достатъчно добре защитните елементи на истинските или опитите за имитация са изключително слаби, особено от серията „Европа”.

Ако имате съмнение, че ви дават неистинска банкнота, сравнете я с такава, за която сте сигурни, че е истинска, съветват от Франкфурт

Ако получите фалшива банкнота и установите това по-късно, свържете се с полицията или според националната практика – с централната банка, допълват още от ЕЦБ. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg