От днес банкнотата от 2 лева излиза от обращение, припомнят от БНБ. 

Ако са ни останали хартиени двулевки, можем да ги обменим по номинал за монети в касовите центрове на БНБ без краен срок и такси, категорични са от Централната банка.

Виолетовата банкнота с лика на Паисий Хилендарски бе пусната за първи път през 1999 година и заменя старите банкноти от 2 000 лева при деноминацията на българския лев през същата година. На тях е ликът на майстор Колю Фичето. 

Без книжни 2 лева от 1 януари

Както всички останали монети и банкноти в годината на деноминацията, и хартиената двулевка, и банкнотата от 2000 лева са официално платежно средство. От 2000-та година обаче хартиените 2 лева са неизменно с нас, а банкнотата с Колю Фичето остана в историята. 15 години по-късно БНБ пусна в обращение паралелно и монета със същия номинал, на която отново е изобразен отец Паисий. 

istock
istock

През 2018-та в чест на първото българско европредседателство Централната банка пусна в обращение и емисия от двулевови монети, на която вместо лика на Паисий е логото на председателството. 

Тъй като заедно със сребърната възпоменателна монета с частична позлата от 10 лева със същата тематика, тази лимитирана двулевка е колекционерска рядкост, трудно може да я срещнем в ежедневната циркулация на монетите. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg