Европейската централна банка продължава с усилията си за създаване на дигитална версия на общата валута насред спад в употребата на банкноти и подобни опити в Китай, пише CNN.

В сряда централната банка съобщи, че започва 2-годишно проучване, в което ще се опита да разбере "най-важните проблеми, свързани с дизайна и дистрибуцията" на дигиталното евро. Институцията ще анализира и потенциалния пазарен ефект от дигиталната валута. След края на проучването ще бъде взето и решение дали еврозоната ще има своя цифрова валута.

Направените досега анализи на експерти към ЕЦБ са показали, че плащането с дигитално евро може да бъде анонимно като използването на пари в брой. Един от обсъжданите проблеми беше, че при дигиталното евро ЕЦБ и търговските банки, от които човек ще може да обмени хартиени банкноти в дигитално евро, ще знаят кой и на кого плаща всеки евро цент. Твърде вероятно е да има ограничение върху сумата, която всеки европеец ще може да конвертира, като към момента се говори за €3 000.

Обещанията са и за далеч по-голяма поверителност на плащанията, поне при по-дребните суми до около стотина евро. Те ще бъдат извършвани между устройства, свързани с Bluetooth или NFC.

Фабио Панета, член на изпълнителния борд на ЕЦБ, казва, че има възможност дигиталното евро да бъде създадено и работещо от 2026 г. В институцията има притеснения от потенциалните проблеми, които забавянето ще създаде, включително навлизането на други дигитални монети, управлявани от частни компании.

Право на вето върху стабилните криптовалути иска ЕЦБ

Въвеждането на дигиталното евро няма да означава край на хартиените банкноти, но ще функционира по подобен начин: европейците ще могат да използват електронните пари, издадени от Европейската централна банка, чрез дигитални портфейли. Средствата ще се пазят именно в ЕЦБ, а не в търговски банки. Ползите за сигурността основно са две: премахване на риска от фалит при търговските банки и на възможността банкнотите да бъдат откраднати.

Създаването на европейска цифрова валута ще подпомогне и за запазване и разширяване на ролята на еврото на международната сцена. Именно разширяване на употребата на юана е една от целите на Китай с представянето на дигиталната му версия, която вече може да се използва в някои градове в страната.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg