Европейската централна банка подготвя банките за възможна подкрепена от Русия кибератака, тъй като напрежението с Украйна нараства, твърди „Ройтерс", цитирайки двама души, запознати с въпроса.

Сега ЕЦБ, ръководена от бившия френски министър Кристин Лагард и която надзирава най-големите европейски кредитори , е в готовност за заплахата от кибератаки срещу банки, предприета от Русия, казват източниците.

Докато регулаторът беше фокусиран върху обикновените измами, които процъфтяваха по време на пандемията, кризата в Украйна пренасочи вниманието към кибератаките, извършени от Русия, каза един от тях, добавяйки, че ЕЦБ е разпитвала банките за нивото на тяхната защита.
 
Банките провеждаха "кибервоенни учения", за да тестват способността си да отблъснат атака, казва още той. ЕЦБ, която посочи като един от приоритетите си справянето с киберсигурността, отказва да коментира.

ЕЦБ пуска климатичен стрес тест на банките в еврозоната

Подобни опасения се отразяват по целия свят. Департаментът на Ню Йорк за финансовите услуги разпространи предупреждение до финансовите институции в края на януари. В него се говори за евентуални ответни кибератаки, ако Русия нахлуе в Украйна и бъдат задействани санкции на САЩ, посочва отделът на Thomson Reuters за проследяване дейността на регулаторите.

istock
istock

По-рано тази година множество украински уебсайтове бяха засегнати от киберудар, който остави предупреждение "да се страхувате и да очаквате най-лошото", тъй като Русия е събрала войски близо до границите на Украйна. Службата за държавна сигурност на Украйна заяви, че е видяла признаци, че атаката е свързана с хакерски групи, свързани с руските разузнавателни служби. Кремъл многократно отрече руската държава да има нещо общо с хакерството по света и заяви, че е готова да си сътрудничи със Съединените щати и други за борба с киберпрестъпността.
 
Регулаторите в Европа са в повишена готовност. Британският национален център за киберсигурност предупреди големите организации да засилят своята устойчивост на киберсигурност на фона на задълбочаващото се напрежение около Украйна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg