Жизненият стандарт и безработицата са най-големите проблеми, пред които е изправена Сърбия в момента, сочат последните проучвания, проведени съвместно от „Блиц“ и „Фактор плюс“.

Това е мнението на 84% от гражданите, докато 68% смятат, че престъпността и корупцията са най-големият проблем.

За 30% проблем е въпросът с Косово и положението на съдебната система, за 28% състоянието на здравеопазването и имиграцията и 24% състоянието на образованието и опазване на околната среда.

Стандартът на живот в Сърбия е с 30 % по-нисък от този у нас

Проучването установи също, че 56 на сто от гражданите смятат, че Белград и Прищина няма да подпишат споразумение, а около 40 на сто смятат, че „замразеният конфликт“ е най-доброто решение в момента.

Що се отнася до европейската перспектива, 36 процента от гражданите вярват, че Сърбия никога няма да се присъедини към ЕС,

istock
istock

30 процента казват, че ще влезе след 2030 г., а два процента - през 2025 г., като 38 процента казват, че Сърбия не трябва се присъединява към Евросъюза, докато 35 процента са казали, че трябва.

Сивата икономика у нас - сред най-високите в Европа

Що се отнася до икономическите реформи, 36% от гражданите казаха, че чувстват ефекта от реформите, 24% имат слабо усещане за въздействието им върху живота, , а 11% чувстват пълния ефект.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg