Домакинствата в Сърбия миналата година средно са харчили по 64 481 динара /537 евро/ месечно, като над една трета от тази сума е отивала за храна и безалкохолни напитки.

Това сочи анализ на потреблението през 2018 г. на Републиканския статистически институт, съобщава вестник "Данас".

Гражданите на Сърбия са изразходвали по 16 процента от средствата си за жилище и отопление, малко над 9 процента за транспорт и най-малко средства - 1,5 процента са оставали за образование.

Колко ще плащаме по новата магистрала от Калотина до Белград

Разликите в потреблението са големи, като в Белград месечните разходи на домакинствата са 72 000 динара, докато в южната и източната част на страната разходите възлизат на 61 000 динара.

istock
istock

В градовете средното потребление е с няколко хиляди динара по-голямо отколкото в селските райони на страната.

Според огласените данни по-богатите домакинства в Сърбия харчат средно по 1200 евро на месец, а бедните - по 200 евро.

Какви заплати взимат сърбите​​​​​​​


Хората, чиито разходи не надминават 200 евро, отделят половината от парите си за храна, след което им остават 100 евро за сметки, транспорт, образование, здраве, образование, почивка, мебели, дрехи и всичко останало, отбелязва "Данас".

Минималната заплата миналата година в Сърбия бе 25 000 динара, а в началото на тази тя бе увеличена на 27 000 динара /225 евро/.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg