Министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович обяви на правителствено заседание, че от 1 януари 2020 г. минималната работна заплата в страната става 3250 куни (435 евро).

От началото на мандата на сегашното правителство минималната заплата е увеличена с около 100 евро.
 
За сравнение у нас минималната заплата става 610 лева ( 305 евро) от 1 януари догодина. През тази година размерът й е 560 лева.

Каква ще е средната заплата през 2021-а

Според премиера Пленкович, увеличението на минималната заплата, заедно с промените в данъчното облагане ще доведе до увеличаване на доходите и стандарта на гражданите.
 

istock
istock

Правителствената политика в областта на публичните финанси осигури увеличаване на доходите на гражданите и техния стандарт, като същевременно подобри позицията на Хърватия на международните финансови пазари, заяви премиерът.

Колко българи взимат над 9 хиляди лева заплата

В същото време правителството се отказа да намали данъчната ставка на ДДС.
 
Във връзка с ребаланса на бюджета за 2019 г., премиерът обяви, че той е в посока на планираните разходи и е „послание за надеждност, предвидимост и стабилност в работата на правителството“.


 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg